Dokuz Eylül’den Spor ve Genetik Semineri

Yayınlanma Tarihi: 17-06-2019

Dokuz Eylül’den spor ve genetik semineri

Dokuz Eylül Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu’nda Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Duygu Özel Demiralp’in katılımı ve sunumuyla ‘Sporda Genetik Etiket’ semineri gerçekleşti.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoteknoloji Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Duygu Özel Demiralp’in katılımlarıyla düzenlenen “Sporda Genetik Etiket” semineri, Dokuz Eylül Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde gerçekleşti.

Pediatrik Moleküler Genetik alanında yüksek lisansını tamamlayıp Harvard Üniversitesi’nde misafir öğretim elemanlığı yapan Prof. Dr. Demiralp, bu süre zarfında Amerika Ulusal SağlıkEnstitüsü (NIH) projelerinin yanısıra Translasyonel Bozuklukları Araştırma Laboratuvarı’nda kanser, obezite ve genetik alanlarda sürdürülen birçok çalışmada da başarıyla görev aldı. Demiralp, seminerde spor bilimi öğrencilerine protein, genom, mutasyon, epigenetik ve proteom hakkında genel bilgiler verdikten sonra DNA ve RNA’nın ölçümü ve tespiti hakkında örnekler verdi.

Geleceğe ışık tuttu

Sporcular ve branşlar üzerinde bugüne kadar yapılan genetik çalışmalardan alıntılar yapan ve  ileride gerçekleşecek projeler hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Demiralp, sürat, dayanıklılık gibi performansı etkileyen ACE I, ACTN3 R577X, AMPD1 ve VEGFA gibi genlerin hangi spor dallarında daha çok bulunduğu hakkında da örnekler verdi. Yetenekli sporcuların tespinde genetik araştırmaların ön plana çıkacağına dikkat çeken Prof. Dr. Duygu Özel Demiralp, “İlgisi olan akademik personel ve öğrenciler, çalışma grupları oluşturarak sporda genetiğin performans üzerindeki etkisine ilişkin proje çalışması yapmalılar. Kendilerine bu alanda destek vermeye hazırım” diye konuştu.

Seminer sonunda sunumları için teşekkür edilen Demiralp’e, Rektör Prof. Dr. Nükhet Hotar adına Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Tubay İnan tarafından teşekkür plaketi verildi.